Kolibri Kiadó, Magyarország

A ​látszólag csendes, andalúz kisváros, Arcos de la Frontera megdöbbentő titkot rejt. Olyan titkot, amelynek napvilágra kerülése alapjaiban változtathatja meg mindazt, amit eddig a világunkról tudni véltünk. 
A rejtély kulcsa Füko, a két és fél éves patterdale terrier, akit különleges feladata és szerepe más világokon átívelő kalandokba sodor: meg kell védenie a világot a rémálmok igájába hajtó, ősi, gonosz erőktől. 
Az Őrző hajnala hátborzongatóan izgalmas utazásra hív a fantázia birodalmába.

A történetek ereje - Kaponay Réka TEDxYouth@Budapest

A történetek szerelmese, amelyek magukkal ragadnak és hatalmukba kerítik érzékeinket. Egy jelentőségteljes napon, az ausztrál őslakosok szent pusztáinak szívében szemtől szemben találta magát egy mélyre ható történet erejével. Hat éve tart a kalandos utazás, hat kontinens 39 országában gyűjtötte tapasztalatait és történeteit. 14 évesen a világ egyik legfiatalabb szerzőjévé vált első angol és magyar nyelven is publikált regényével. Előadásában azt a csodát osztja meg, amit ő kapott a történetektől.
Kaponay Réka
Író

Ma Reggel - MTV M1

Szeptember 1, 2017 9.20am
Kaponay Réka magyar származású ausztrál lány, aki ikertestvérével és szüleivel 10 éves kora óta folyamatosan úton van: közel 35 országban és 6 kontinensen járt már. Iskolája a nagyvilág, vagyis a world-schooling, amely a tanulás és a tudásszerzés izgalmas, tapasztalat- és élményalapú, interaktív formája. Különleges életmódjáról szóló cikkeit a The Guardian és a Daily Mail közölte, beszédet mondott a TEDxYouth konferencián, élményeiről blogot is vezet (www.dreamtimetraveler.com).  Az utazásai során megismert emberek és élettörténetek folyamatosan inspirálják. Ezek hatására írta meg 14 évesen első fantasy kalandregényét, Az Őrző hajnalát, amelynek világokon és idősíkokon átívelő történetével Réka arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjék megvalósítani álmaikat.

Augusztus 30, 2017 – 54:00 percnél – Kardos Ildikó beszél a Kaponay családdal, Székesfehérváron, a Bori Várnál.

Szeptember 1, 2017 

„NEM KELLETT ISKOLÁBA JÁRNOM AHHOZ, HOGY MEGÍRJAM AZ ELSŐ REGÉNYEMET” – KAPONAY RÉKA, EGY KAMASZ, AKI SULI HELYETT A VILÁGOT JÁRJA

 

Gyárfás Dorka beszélgetett Rékával.

 

Szeptember 2, 2017 

Szerző: Rácz I Péter

SPECIÁLIS MAGÁNTANULÓ VÁLLALKOZÁS, A VILÁGSULI – KAPONAY RÉKA, A 16 ÉVES VILÁGUTAZÓ 39 ORSZÁGBAN TANULT

Tanterme a világ. – 
Mindig együtt a család – miközben körbe-körbeutazzák a földgolyót, hogy a gyakorlatban szerezzék meg a valóban hasznos tudást a világról. Nemcsak kapni akarnak egy-egy közösség életébe belekóstolva, de ők maguk is beleadnak anyait-apait. A világ az iskolájuk, az utazás az életük.

Szeptember 2-8, 2017

Szerző: Pintér Bence

TÉNYLEG VAN OLYAN, HOGY “AZ ÉLET ISKOLÁJA”, NEM CSAK A FACEBOOK-ON

A Kaponay család gyermekei a glóbuszon csavarogva tesznek szert hasznos ismeretekre

Kaponay Réka az élet iskolájába jár… Elsőre talán felkacag az ember ezen a fordulaton, ám a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent, Az Őrző hajnala című fantasyregény tizenéves szerzőjéről szólván nem csupán Facebook-adatlapon elsütött viccről van szó, hanem a valóságról.

 

Szeptember 3, 2017 – 50:00 percnél – Koltay Anna beszélget Rékával a studióban.

– Az Őrző hajnala – Kaponay Réka kalandregénye
Réka regényével arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjék megvalósítani álmaikat

Kulturális magazinműsor szombaton és vasárnaponként 10:00-tól az M5 műsorán.

Szeptember 5, 2017

KULTURÁLIS HÍRADÓ – Színház, film, koncert, könyv, kiállítás – a kulturális élet legjava.

Ivanov Barbara beszélget Rékával a studióban. (14:50 percnél)

Szeptember 6, 2017

Farkas Edina Lina

16 ÉVESEN TÖBB ORSZÁGBAN JÁRT MÁR, MINT MÁS EGÉSZ ÉLETÉBEN

Családilag döntöttek úgy, hogy a társadalmi sztenderdekből kilépve vándorolva éljék a mindennapjaikat. Ezért mondhatja el magáról a 16 éves Kaponay Réka, hogy hat kontinensen, és több mint 35 országban járt, ráadásul utazóblogjára a Daily Mail és a Guardian is felfigyelt, 14 évesen pedig megjelentette szülőhazájában, Ausztráliában a Dawn of the Guardian című fantasy regényét. Az utazások inspirálta könyv a hazai Kolibri Kiadó érdeklődését is felkeltette, és nekik köszönhetően pár napja már magyar nyelven is elérhető a trilógia első kötete: Az Őrző hajnala. A nyomdából frissen érkezett könyvek között Kaponay Rékával beszélgettünk.

EXTRA: 

ALTERNATÍV KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK – ÉLET A LÉGY JÓ MINDHALÁLIGON TÚL

Szeptember 17, 2017 

Szarka Nóra

MÉG CSAK 16 ÉVES, DE ELKÉPESZTŐ KALANDOKON VAN TÚL A MAGYAR LÁNY

Rékáék családja már 6 éve járja a világot, eladták mindenüket és útra keltek. A gyerekek, Réka és Lali már hosszú évek óta nem járnak iskolába, viszont minden tudást magukba szívnak, amit látnak-hallanak. Réka 12 évesen írta meg az első könyvét, ami most magyarul is megjelenik, és közben már készül a kötet második része is. Magyarországon csíptük el a családot.

 

Szeptember 11, 2017

Farkas Beatrix beszélget Rékával és családjával a studióban.

Szeptember 20, 2017 

Péter Beáta

AZ ŐRZŐ HAJNALA – EGY VILÁGUTAZÓ FIATAL LÁNY ELSŐ REGÉNYÉT MUTATTÁK BE CSÍKSZEREDÁBAN

Merjünk kipróbálni új dolgokat, ne féljünk kilépni az ismeretlenbe – biztat mindenkit az Ausztráliában született, csíkszeredai gyökerekkel rendelkező, világutazó Kaponay Réka. A tizenhat éves lány kedden délelőtt mutatta be első regényét a Kájoni János Megyei Könyvtárban. 

Szeptember 22-24, 2017

Dávid Anna Julia

EGY VILÁGUTAZÓ TÖRTÉNETE

A tizenéves résztvevőktől a nagymamákig minden korosztály érdeklődését felkeltette a 16 éves ausztráliai magyar kamaszlány, Kaponay Réka fantáziatörténete, melynek a magyar fordítását tegnap este mutatta be a szerző a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban.

Szeptember 25, 2017

Forgách Kinga

KAPONAY RÉKA: SOSEM VAGY TÚL FIATAL VAGY TÚL IDŐS AHHOZ, HOGY KÖVESD AZ ÁLMAIDAT

 Kaponay Réka szüleivel és ikertestvérével járja a világot tízéves kora óta. A magyar származású, de Ausztráliában élő család 2010-ben döntött úgy, hogy felhagynak korábbi stresszes életformájukkal, és inkább utazgatni fognak. Réka és testvére azóta magántanulók, ismereteiket elsősorban élmények révén szerzik, s már csaknem negyven országban jártak. Réka kalandjairól blogot ír, első regénye, Az Őrző hajnala pedig tizennégy éves korában jelent meg. A rendhagyó fantasy, amelynek főhőse egy Fūko nevű kutya, már magyarul is olvasható a Kolibri Kiadó jóvoltából. A fiatal íróval álmokról, félelmekről és az utazások során szerzett tapasztalatokról beszélgettünk.

 

Szeptember 25, 2017

SZABADIDŐ – Kecseti Tímeával

AZ OTTHON OTT VAN AHOL MI NÉGYEN EGYÜTT LEHETÜNK…

Ma este a Szabadidő című műsorunkban megismerkedhetnek Kaponay Rékával, a lánnyal aki 16 évesen, 39 országban és 6 kontinensen járt, és megírta első könyvét az Őrző hajnalát.
Réka fiatal kora ellenére nagyon érett gondolatokat fogalmazott meg a könyvében.Sok mindent megtudhatnak a csíkszeredai felmenőkkel rendelkező lányról ma esti adásunkban. Tartsanak Velünk! 

Szabadidő! 20:00órakor! KTV!

Szeptember 28, 2017 

 TARSOLYUKBAN: AZ ŐRZŐ HAJNALA

Mezey Sarolta beszélgetett a Kaponay családdal Marosvásárhelyen.

Megnyerő, színes és kimondottan rendkívüli egyéniséghez volt szerencsénk. Kaponay Réka ausztráliai magyar lány, aki nemrégiben Erdély városaiba, köztük Marosvásárhelyre is ellátogatott szülei, valamint ikertestvére, Lali társaságában. Nem üres kézzel jöttek, hanem Rékának Az őrző hajnala című regényével, amely most jelent meg a Kolibri Kiadónál. 

 

Marosvásárhelyi Rádió

Szeptember 6, 2017

Kurta Kinga beszélgetett Kaponay Rékával és Édesapjával, Kaponay Lajossal a studióban.

TVR - Marosvásárhely

Október 18, 2017 

Székely Zita beszélget Rékával.

Szeptember 30, 2017

Riporter: Dóczi Violett

Kaponay Lajos és családja érdekes szenvedélynek hódol – ez pedig az életre szóló tanulás. Ám a többségtől eltérően, ők elsősorban nem könyvekből hanem a környezetből, emberektől és az ő történeteikből tanulnak, ugyanis, világutazók. Az Ausztráliában élő magyar család 6 éve eladta melbournei otthonát, hogy közössen fedezzék fel a világot. Magyarországon beszélgettünk velük. (18. percnél)

November, 2017 Kiadás 

16 ÉVESEN KÖRBEUTAZTA A VILÁGOT, 12 ÉVESEN REGÉNYT ÍR EZ A MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ CSODALÁNY!

Horváth Gergő

Hat kontinens, csaknem 40 ország, a mindössze 16 éves Kaponay Réka tényleg körbeutazta a Földet, ráadásul írt egy regényt is, ha valakinek, neki biztosan nem unalmas az élete.

Az ausztrál, de a szülei révén magyar származású lány lassan hat éve járja a világot a családjával, különleges életükre, és Réka Dreamtime Traveler nevű blogjára világszerte felfigyeltek. Mindössze 12 évesen kezdett regényírásba, most Az Őrző hajnala című regénye, amit világszerte bemutatott már, magyarul is megjelent. A családjával most éppen Budapesten élő fiatal szerzővel a nem mindennapi életéről beszélgettünk:

 

Civil Rádió

Október 29, 2017

Bara Péter beszélgetett Kaponay Rékával és családjával a studióban.

Szeptember 30, 2017 

ISKOLA HELYETT A VILÁGOT JÁRJA ÉS REGÉNYEKET ÍR A TINILÁNY

Pál Piroska

A Kaponay család hat évvel ezelőtt két tízéves gyerekkel indult el a nagyvilágba Ausztráliából. Eladták mindenüket, becsomagolták a maradékot, és azóta úton vannak. A gyerekek a szülőktől és az élettől tanulnak, nem tankönyvekből. Az elmúlt években 39 országban jártak, de hogy mennyire érvényes életforma ez, talán a család legfiatalabb tagja, Réka bizonyítja a legjobban. Az Ausztráliában született, csíkszeredai gyökerekkel rendelkező lány 12 évesen regényírásba kezdett, 14 éves korában Ausztráliában publikálták a könyvét, idén ősszel Az Őrző hajnala magyarul is megjelent. A Kaponay család nemrég Vásárhelyen is járt, ennek apropóján kérdeztük a mára már 16 éves Rékát, aki a magyar mellett angolul és spanyolul is beszél és ír.

November 4, 2017

Riporter: Dörmer Csaba

Három világutazó családhoz látogatott el a Fókusz riportere: egyikük körbevitorlázta világot, a másik Grönlandot és Alaszkát fedezte fel, míg a harmadik csapat hat év alatt harminckilenc országban járt.  

November 16, 2017 

Torda Ferenc beszélgetése a Kaponay családdal a studióban.

November 21, 2017

Találkozás Török Marikával – a Tylli Titkai Családi Kalandregény és Rendhagyó Utazási Blog írójával.  

INSPIRÁCIÓ EGY VILÁGUTAZÓ TIZENÉVESTŐL

Kaponay Réka. Áll a színpadon, és mesél. Szívvel-lélekkel. Igazi beleéléssel. Ha nem tudnám, hogy 16 éves, el sem hinném. Ahogy beszél, amit mond, egy érett, bölcs felnőtt szájából is fantasztikus lenne.

November 22, 2017 

“MINDEN LÉPÉSNÉL MINDEN VAGYONOD SÚLYÁT ÉRZED” – INTERJÚ KAPONAY RÉKÁVAL

Szerző: Fiáth Marianna

Évek óta járja a világot a szüleivel és a testvérével, blogot ír, az Instagram-oldala tele van lehetetlenül szép képekkel, emellett megjelent egy regénye, sőt a másodikon dolgozik éppen. Kaponay Réka november 25-én a TEDxYouth@Budapest előadója lesz.

December 5, 2017

Kalmár Mária

A barcsi gyökerekkel rendelkező Kaponay Réka mutatta be első könyvét a városi könyvtárban Barcson. Hétfőn este közel 50 fő ismerkedett Az őrző hajnala című művel, és a szerző családjával.

December 7, 2017 

VILÁGJÁRÓ AUSZTRÁLIAI MAGYAROK

Bagín Lívia

Réka már az iskolában is kitünt jó fogalmazó képességével. Az úti élmények az erre fogékony gyermek képzeletvilágát megfogták, így 12 évesen írni kezdte a könyvét, mely Az Ôrzô hajnala címmel magyar fordításban is megjelent. Réka egy csodagyerek.

November 4, 2017

Vlogger: Lakos Boglárka

In the new video of her English-language vlog series, Boglárka went to Tedx Budapest, an idependently organized and coordinated TED conference. The 8th Tedx Budapest was held on 25 November at MOM Cultural Centre and speakers shared their inspiring stories about this year’s topic: our relation to time. During the 10-hour event, in the spirit of TED’s mission “ideas worth spreading,” 21 speakers shared their experiences on stage with 610 participants and 79 thousand people who followed the conference online.

Írjál értékelést Az Őrző hajnalára

X